Hoppa till sidans innehåll

Bra att veta om tävlingar!!!!


Information om tävlingar, kvaltider mm

 

Nedan följer ett försök till att bena ut begreppen och ge en överskådlig bild av de olika tävlingarna och vad som krävs för att få delta på just dessa. 

 

SIMIADEN

Simiaden är en tävling som genomförs i en s k distriktsfinal i april och med en regionfinal i maj. De olika distrikten genomför tävlingen samma helg över hela Sverige. Till distriktsfinalen kan alla som vill anmälas där de 18 bästa i respektive gren går vidare till regionsfinalen. I Skåne är det Skånesim som fördelar var de olika distriktsfinalerna ska avgöras liksom regionfinalen. 2008 gick distriktsfinalerna i Staffanstorp, Kristianstad, Trelleborg och Furulund och regionfinalen avgörs i Ängelholm.

Åldersklasserna är 13, 12, 11 samt 10 år och yngre. 12- och 13-åringar simmar som längst 400 m frisim och som kortast 50 m fjäril. Den yngsta klassen tävlar i 50 m i alla grenar utom fjäril som är 25 m. De två andra klasserna tävlar i 100 m på alla simsätt utom fjäril där sträckan är 50 m.

 

SUM-SIM (Svenska Ungdoms Mästerskapen i Simning)

Steget efter Simiaden är SUM-SIM för pojkar och flickor upp till 16 år. På sommaren gäller åldersklassen 14 år o yngre och på hösten 13-16 år. SUM-SIM avgörs dels utomhus i 50-metersbassäng under sommaren och dels på hösten inomhus i 25-metersbassäng. För att få delta i SUM-SIM på sommaren måste simmarna klara uppställda kvaltider (se nedan) och för deltagande i riksfinalen under hösten krävs att man går vidare från regionfinalerna.

För kvaltider gå in under länkar och klicka på ”kvaltider”

 

Junior-tävlingar

För att få delta i JSM måste man vara minst 12 år. I JSM får man delta t o m det år man fyller 20 år.

För att delta i såväl Junior som Senior-SM ska fastställda kvalificeringstider ha uppnåtts (se Simförbundets hemsida för kvaltider). Samma sak gäller för SM. Såväl J-SM som SM genomförs både i kortbana och långbana.

Juniortävlingar finns också på distriktsnivå och heter då J-DM.

Motsvarande tävlingar finns för de över 20 heter SM och DM.

 

Seriesim

Skånska simklubbar simmar s k Seriesim i fyra divisioner med fyra omgångar under en säsong som sträcker sig från september ett år till april året därpå. Vinnaren i resp division kvalar sedan till en högre. Ett seriesim består av såväl lagkapper som individuella sträckor där samtliga som går i mål korrekt får poäng enligt en fastlagd tabell. Dessa poäng läggs sedan ihop och klubben tävlar med sin poäng med andra klubbar i samma division.

Det året man fyller 15 är det sista året som man får tävla i seriesim enligt reglerna. På Skånes Simförbunds hemsida går det att läsa mer i detalj om just regler runt seriesim.

 

Inbjudningstävlingar

Exempel på inbjudningstävlingar är Novembersim, Tomeliten, Gåsasim och Tyringecupen. Det är andra klubbar som bjuder in till tävling.

Sjöbo SS anordnar tre inbjudningstävlingar under året; Äggadoppet, Färsingadoppet och Adventsdoppet där klubbar runt om Skåne, Sverige och även Danmark bjuds in.

 

Andra tävlingar

Skånesim har tävlingar som Vår- och HöstSimiaden och Ungdoms Grand Prix (UGP) och lägger ut dessa på klubbar som är villiga att arrangera dessa.

 

Egna tävlingar

Sjöbo SS arrangerar också interna tävlingar i form av Morgondagarna (4 ggr/år) som ger de yngre en första trygg kontakt med tävlingsverksamheten. Simmarna börjar med 25-meterssträckor och när silver- och guldtider har klarats av går man vidare till 50 meter. Man tävlar i alla simsätt och då framförallt mot sig själv och sina tider. När en silvertid resp guldtid uppnåtts får man en silver- resp guldplakett. Tävlingen är öppen för alla som tränar i Crawl, Medley eller någon av Sjöbo SS träningsgrupper. Genomförs vanligtvis på söndags eftermiddagar och tar ca 1,5h.

 

Sjöbo SS arrangerar även något som kallas Klubbis/Jakten (ca 4ggr/år) detta är en tävling som bygger på både lag och individuell prestation och genomförs i de fyra simsätten. Tävlingen är öppen för alla som tränar i någon av Sjöbo SS träningsgrupper. Genomförs vanligtvis på tisdagskvällar och tar ca 1,5h.

  

  

  

2009-2012

2.4.1 Åldersklasser

Både enkla och dubbla åldersklasser för flickor och pojkar genomförs inom ungdomssimningen enligt följande:

Höstsimiaden          Vårsimiaden               Sum-Sim (25m)             Sum-Sim (50m)          Ungdoms GP (25/50m)

12 år                        13 år                          15-16 år                         16-17 år                     16-18                        

11 år                        12 år                          14 år                              15 år (och yngre)       15

10 år                        11 år                          13 och yngre                 14 år och yngre          14

9 och yngre             10 och yngre                                                                                      13 och yngre

2.4.2 Sum-Sim

Namnet SUM-SIM bibehålls för Svenska UngdomsMästerskapen i Simning. 

Sum-Sim i kortbana, är en tvådagarstävling, simmas i regionsfinal helgen vecka 45/46 (lördag-söndag) och riksfinal under vecka 49/50 (lördag-söndag) , dvs. med fyra veckor mellan region- och riksfinalerna.

Sum-Sim i långbana simmas med gemensamma försökstävlingar för samtliga åldersklasser och med finaler i var åldersklass för sig. Sker med kvaltider som tas fram genom SSF´s databas OCTO. Kvaltiden sätts med mål att det ska simmas tre försöksheat i var åldersklass på respektive distans. I lagkapperna är målsättningen att det skall simmas minst två heat.  Tävlingen kommer att äga rum under vecka 29 (torsdag-söndag).


2.4.3 Simiaden

Simiaden simmas både höst och vår. Simiaden är en tävling med enkla åldersklasser för våra yngsta tävlingssimmare. Simiaden klassas inte som en mästerskapstävling.
Höst-Simiaden avgörs helgen i vecka 47. Distrikten uppdras att se till så att alla i åldern 12 och yngre skall beredas plats i tävlingen. Finns behovet bör fler arrangörsplatser utses.
Vår-Simiaden avgörs helgen i vecka 20. Distrikten uppdras att se till så att alla i åldern 13 och yngre skall beredas plats i tävlingen. Finns behovet bör fler arrangörsplatser utses.

Uppdaterad: 25 JAN 2013 22:08 Skribent: Rickard Sjöholm

Facebook-128

Vill du synas här? eller

tillsammans med oss

i Simhallen och vid

våra arrangemang?

Kontakta oss för mer information!

Spaebanken Skåne

Sjöbo SS simshop

Sponsorhuset

 

Ica-kvantum

Lassessons

SF-reklam 

               Sjöbo kommun

MailboxWebmaster

Postadress:
Sjöbo SS - Simidrott
Ågatan 3
27535 Sjöbo

Besöksadress:
Ågatan 7
27535 Sjöbo

Kontakt:
Tel: 041619380
Fax: 041619380
E-post: kansli.sjoboss@sjobo...

Se all info